För fyra år sedan drabbades författaren, journalisten och yogainstruktören Karin Björkegren Jones av aggressiv bröstcancer. För Bättre Hälsa berättar hon om hur yogan och kosten gav henne kraft, om cancerns efterskalv och om kvinnors rätt att åldras på egna villkor.
Karin Björkegren Jones öppnar dörren med ett stort leende. På kontoret, som hon delar med vännen och fotografen Anneli Hildonen, råder ett behagligt lugn. De vita väggarna och augustiregnet som duggar mot fönstren skapar ett slags rofylld oas som stänger ute den jäktiga tillvaron på Hornsgatan. Vi slår oss ner i det lilla köket med utsikt över innergården. Pudeln Pino lägger sig till rätta i Karins knä medan hon börjar berätta om sommaren 2012 då allt förändrades.
Ett krig inombords
Karin sökte vård på Bröstcancercentrum i Stockholm när hennes ena bröst blev ömt och svullnade upp. Eftersom hon misstänkte att det rörde sig om inflammatorisk bröstcancer, en väldigt aggressiv cancerform, begärde hon att få en biopsi. Dagen innan midsommarafton kom beskedet som fick hennes värld att rasa samman. Karin hade mycket riktigt inflammatorisk bröstcancer, och den hade spridit sig till lymfkörtlarna. Hon gick igenom i stort sett alla tuffa cancerbehandlingar man kan tänka sig: tre månader av cellgifter, operation av bröstet och borttagning av 15 lymfkörtlar, strålning varje dag under fem veckor och herceptinbehandlingar var tredje vecka. Det blev sommaren som försvann medan ett krig pågick i hennes kropp.
– Jag har aldrig varit med om något så fruktansvärt såväl fysiskt som psykiskt, något som tär så otroligt på kroppen.
Under de dagar Karin hade tillräckligt med ork fanns yogan där som ett stöd. Genom yogan kunde hon få mer kraft och fokus på att ta hand om kroppen när den behövde det som mest.
– Samtidigt som man är arg på att kroppen har bjudit in cancern är det också den som ska hjälpa mig att bli frisk. Då måste jag ta hand om den på bästa sätt, försöka ära den och göra sådant som är bra för min kropp. Därför är jag så glad för att jag kunde hitta lugnet och lusten att fortsätta med yogan även när jag blev sjuk. Det gav mig energi men också något konkret att genomföra som jag visste att jag mådde bra av. För mig var det en viktig del i att inte ge upp.
Mat som medicin
Vid sidan av yogan fungerade också maten som ett sätt att hjälpa kroppen genom sjukdomen. Eftersom Karin hade drabbats av inflammatorisk bröstcancer bestämde hon sig för att utesluta inflammationsfrämjande kost som gluten, mjölkprodukter och socker.
– Jag var otroligt noga till en början, nästintill religiös. Det blev också en väldigt stor skillnad, jag mådde mycket bättre och fick mer ork.
Idag är Karin mindre strikt men försöker fortfarande vara noga med vad hon äter. Kosten är mestadels vegetarisk med undantag för fisk emellanåt. Gröna juicer och kosttillskott tar hon varje dag. När hon lagar mat blir det ofta en blandning av olika grönsaker, färger, smaker och konsistenser.
– Framför allt vill jag äta sådant som både jag och min kropp mår bra av. Visst kan jag äta ett fikabröd ibland men för mig räcker effekten av en grön juice längre.
Cancerns efterskalv
När Karin väl var klar med de tuffa cancerbehandlingarna och redo att lämna allt bakom sig kom nästa strid. Medicinerna och behandlingarna resulterade i svåra biverkningar; hjärtsvikt och lymfödem i högerarmen, samt en utebliven sexlust av antihormonerna. På det en sargad kropp och själ, och inte minst sorgen över det som drabbat henne. Men cancerns efterskalv, som hon själv beskriver det, är en kamp i det tysta.
– Vi är otroligt dåliga på att prata om livet efter cancern i Sverige. Om den här sjukdomen hade drabbat män hade det varit ett helt annat läge. De skulle aldrig behöva ta tabletter som gör att sexlusten försvinner. Kvinnor däremot ska bara finna sig i saker. Tyvärr har vi en orättvis och ojämlik vård idag och man måste själv ta sig rätten till en bra vård. Om man väl börjar säga något och påkalla problem anses man vara en jobbig patient. Men vi får vara obekväma och jobbiga, annars blir det ingen förändring.
Att åldras på egna villkor
I november 2012, några månader efter cancerbeskedet, opererade Karin bort det högra bröstet. Förra året skulle hon ha gjort en bröstrekonstruktion men hon kände sig osäker, delvis på grund av riskerna som en operation medför men det väckte också tankar kring värderingar.
– Jag vill känna mig fin. Samtidigt ställer jag mig frågan om hur långt jag är beredd att gå och för vem? Det är ju den jag är på insidan som är det viktigaste, det som skiner igenom. Då spelar det ingen roll om jag har slapp hud, rynkor, ett bröst eller ärr över hela kroppen.
Hon vill göra upp med den rådande föreställningen om att kvinnor skulle vara ute ur leken efter att ha passerat en viss ålder.
– Utseendet är en så viktig sak för kvinnor och jag skulle vilja att vi börjar fundera på det. Varför anses vi vara passé efter en viss ålder? Kvinnor har rätt att åldras på det sätt man själv vill.
Det livsviktiga lugnet
Cancern och dess efterverkningar gör Karin ständigt påmind om vikten av att ta hand om sig själv. Lymfödemet i armen fungerar numera som ett slags alarm och när det är dags att dra i handbromsen. Smärtan och svullnaden talar tydligt om för henne när hon stressar, slarvar med mat och sömn men även när hon är ledsen och mår dåligt. Vikten av återhämtning har Karin också tagit fasta på i sin nya bok. Med Ett stressfritt liv vill hon inspirera andra till stunder av stillhet. Boken innehåller bland annat yoga- och andningsövningar och andra knep för att få till de små, livsviktiga pauserna i vardagen.
– Stressen är vår tids största folksjukdom. Jag har själv levt ett liv med mycket stress och har fått lära mig att ta pauser och att inte ta på mig för mycket.
Resan genom sjukdomen har även fått henne att vilja hitta de där ljusglimtarna i vardagen.
– Jag försöker göra tråkiga och jobbiga saker till något roligt och mysigt. Det har varit till stor hjälp för mig. Det är viktigt att vara ledsen och gråta ut men sedan tror jag att man behöver en annan strategi. Humorn har varit en viktig del i att ta mig igenom det här. Att kunna skratta genom sorgen, mitt i gråten.
3 råd från Karin
- Ta din oro på allvar. ”Känner du att något är fel kräv då att få den vård du har rätt till. Våga vara en bökig och krävande patient.”
- Lita på dig själv. ”Det är bara du som är expert på dig och din kropp.”
- Läs på och kom förberedd. ”Till mig sa de att jag inte skulle googla något men det var det som gjorde att jag överlevde. Jag började googla symptomen och insåg att jag hade inflammatorisk cancer. Genom att läsa på har jag kunnat ställa frågor, tagit upp hur de gör i andra länder och vilka alternativ som finns. När det var som svårast att gå till läkaren tog jag också med vänner som kunde ställa de frågor jag förberett och anteckna åt mig.”
Fakta Karin Björkegren Jones
Yrke: Författare, journalist och yogalärare. Bloggar på blogg.karinbjorkegrenjones.se
Bor: i Vasastaden i Stockholm.
Familj: Maken Ray, dottern Mira, bonussonen Ray och pudeln Pino.
Fyllde: 52 år den 8 augusti.
Aktuell: Med boken Ett stressfritt liv (Norstedts), utgivning hösten 2016.
Foto: Anneli Hildonen